Strandeiland No1
Amsterdam
Gevestigd aan het IJ is Strandeiland de nieuwe stadswijk voor 20.000 Amsterdammers. Het wordt met 8.000 woningen één van de grootste toekomstige stadswijken, met veel contact met het water, een stadsstrand van 750 meter, 6 bruggen, een haven en een natuurbaai. De aanleg en ontwikkeling van het eiland gebeurt zo duurzaam mogelijk. De woningen worden met duurzame materialen gebouwd. Het uiteindelijke doel is dat Strandeiland minimaal energieneutraal is.
Strandeiland is opgedeeld in verschillende ontwikkelgebieden, waarbij de Kavels M5 (a, b en c) en M7 (a en B) samen Strandeiland No1 vormen. Deze kavels bestaan in totaal uit ruim 400 woningen, waarvan ca. 200 sociale huurwoningen worden ontwikkeld door Ymere en 215 woningen door Ballast Nedam Development (BND). De 212 woningen van BND zijn verdeeld over ca. 110 grondgebonden woningen en 102 appartementen van verschillende grootten en typen.
Strandeiland, duurzame NOM-wijk
De door BND te ontwikkelen woningen vormen samen een NOM-wijk, waarbij het energiegebruik van de woningen gelijk is aan de energieproductie. De wijk is gebaseerd op de natuurlijke kringloop van opnemen-vasthouden-doorgeven, daarbij is nadrukkelijk gelet op de voordelen die het oplevert voor de toekomstige bewoner, het minimaliseren van piekbelasting en verminderen van netcongestie. Daarnaast krijgt de wijk veel natuurlijke materialen, waarmee circa 1.340 ton CO2 wordt opgeslagen.
Duurzaamheidsambities waar maken met parametrische analyses
TRAJECT treedt op als energie- en installatieadviseur in de verschillende fasen van het project. Daarnaast heeft TRAJECT zorg gedragen voor de parametrische analyse, die noodzakelijk is om de hoge ambities ten aanzien van duurzaamheid binnen dit project te behalen. Dit heeft geleid tot optimale keuzes van isolatiewaarden, glaskwaliteit en zonwering, zodat met het beschikbare dakoppervlak aan de hoge projectambities kan worden voldaan.
Opdrachtgever: Ballast Nedam Development
Architect: Space&Matter, NL Architects en Zones Urbaines Sensibles
Tekenbureau: HfB
Constructeur: Zonneveld | a movares company
Bouwfysica: DGMR
Co-maker: HSB Volendam
Artist Impressions: Space&Matter