Een duurzame leefomgeving
Klimaatadaptief, ecologie, mobiliteit, circulariteit, smart
Toekomstbestendig leefomgevingen zijn gebieden met een duurzaam ecosysteem. Het heeft een positieve invloed op het welzijn van de gebruikers en haar omgeving.
Met 361° Gezond Gebied naar een gezonde leefomgeving
Het is noodzakelijk om de beperkte ruimte rondom gebouwen zodanig in te richten dat gebruikers er zich prettig voelen en er voldoende ruimte is voor natuur. Gebieden zijn in onze ogen pas écht waardevol wanneer het voor al haar gebruikers bijdraagt aan meer geluk en gezondheid. Maar ook dat het ruimtelijk-technisch in balans is, de omgeving groen is en een rijke biodiversiteit kent. Hiervoor is een haalbare business case nodig. Samen met u maken wij de juiste keuzes en bepalen wij samen met u de bandbreedte waarbinnen dat kan plaatsvinden om een gezond gebied te creëren.
Wij adviseren ontwikkelaars, gemeenten, corporaties en andere partijen bij gebiedsontwikkelingen en vraagstukken over de haalbaarheid en de invulling van duurzaamheidsvraagstukken. Daarin deken wij integraal: wij zijn sterk in het verbinden van gebouw, gebied en gebruik bij de invulling van de (gebouwde) leefomgeving. Hiermee zien wij voor opdrachtgevers meer mogelijkheden e bereiken wij een haalbare duurzame en gezonde woon-, werk- en leefomgeving voor iedereen.
De 361° Gezond Gebied filosofie
Met 361° Gezond Gebied brengt TRAJECT vroegtijdig kennis in om een gedegen gebiedsvisie en strategie op te stellen. Dat doen wij met een integrale benadering vanuit de thema’s
- Gezond en Pragmatisch
- Klimaatadaptief en Regeneratief
- Smart en Mobiliteit.
Zowel de mens als het gehele ecosysteem profiteert in regeneratieve gebieden (waarin zelf regulerend herstel mogelijk is) met als resultaat een positieve impact op de omgeving!
Beter voor mens en natuur
Gezond en Pragmatisch
In een 361° Gezond Gebied streven wij naar een invulling op alle onderdelen van de Sustainable Development Goals van de VN. Wij dragen bij aan een goed ontwerp of concept voor een gezond gebied. Dit doen we door te kijken naar zaken die direct van invloed zijn op het aspect gezondheid:
Een gebied is pas echt gezond ontworpen wanneer het de potentie heeft om gebruikers ook echt gezond(er) te houden, het ‘financieel gezond’ is en het in de exploitatie haar ambities kan blijven waarmaken. Het ontwerp is dusdanig ontworpen dat het in staat is om te verrassen en dat het ontmoetingen stimuleert. Het biedt zeker ook veiligheid en plaats voor rust en (gevoel van) ruimte. Niet alleen voor de mens, maar ook voor de biodiversiteit. En dat is zeker nodig in hoog-stedelijk gebied. Het nemen van maatregelen om de uitstoot al dan niet vanuit de omgeving te beperken zijn net zo van belang en versterkt dit principe.
Het is cruciaal om bewoners en andere gebruikers vanaf het begin bij het ontwikkelproces te betrekken. Door te luisteren naar hun behoeften, eisen en wensen en ieders mening te respecteren. Stakeholders zullen open en transparant moeten zijn over hun doelen, ideeën en ambities. Alleen dán wordt er samen een ontwikkeling ingezet waarbij betrokken inwoners een groot deel van de waarde creëren en gebruiken.
Klimaatadaptief en Regeneratief
Op ecologisch vlak is een gezond gebied vanzelfsprekend klimaat verantwoord, duurzaam en toekomstbestendig. Het gebied is groen, geeft ruimte aan gebiedseigen flora en fauna en is regeneratief in haar footprint.
Om regeneratief te ontwikkelen is er kennis nodig op het gebied van (technische) duurzaamheidsaspecten. TRAJECT weet wat randvoorwaardelijk nodig is om gebieden regeneratief te maken. Wij maken gebiedsstrategieën (technisch) haalbaar op thema’s als energie, klimaatadaptatie, water, circulariteit en natuurinclusiviteit.
Smart en mobiliteit
Een gezond gebied gaat efficiënt om met haar resources. Het doel is om de kwaliteit van leven te verbeteren, het milieu niet te belasten en de ontwikkeling van mens en ecosysteem te ontplooien.
Een slim verbonden gebied is gefundeerd op infrastructuur die het mogelijk maakt om efficiënter om te gaan met schaarse middelen. Er is winst te halen in tijd, geld en kwaliteit voor gebruikers door het gebruik van assets te optimaliseren. Daarmee kan een gebied fungeren als smart grid, waarin vraag en aanbod van energie op elkaar zijn afgestemd. Ook moderne vormen van mobiliteit, techniek en infrastructuur zijn hierin op elkaar afgestemd en in balans met wat gebruikers nodig hebben.
Een smart grid kan zowel technisch als landschappelijk bijdragen aan de ‘ontzorging’ van gebruikers. Hiervoor maken wij gebruik van (big) data, (parametrische) financiële- en ruimtelijke modellen. Smart grids worden al toegepast op het vlak van energie, mobiliteit en het Internet Of Things. Bij voorkeur worden zoveel mogelijk hernieuwbare bronnen aan het gebied gekoppeld en ‘slim’ gemaakt.