
EU verscherpt het klimaatbeleid
Op 16 september 2020 was de Europese ‘State of the Union’. Naast actuele zaken zoals corona en immigratie kwam ook de Europese Green Deal ter sprake. Hierin is de doelstelling van CO2-reductie verscherpt. In plaats van 40% reductie in 2030 is de doelstelling 55% geworden! Aangezien de doelstellingen van de Green Deal regelmatig zijn bijgesteld, hieronder een overzicht van de meest relevante doelstellingen over de jaren.
Wat betekent dit voor Nederland? Onze eigen doelstellingen waren 19% reductie voor 2020 en 49% reductie voor 2030 ten opzichte van 1990. Met een huidige reductie van circa 20% lopen we op schema, maar er moest wel versneld gaan worden. Hiervoor was, onder andere, een verdubbeling van windmolens en zonnepanelen gepland, maar door de nieuwe Green Deal doelstellingen zal er nog een schepje bovenop moeten. Het ministerie van Economische zaken en Klimaat maakt nu een lijst van mogelijke extra maatregelen om de nieuwe doelstelling te behalen. Deze zal voor het einde van het jaar in de tweede kamer worden beoordeeld.
De nieuwe doelstelling betekent praktisch dat de versnelling dit jaar al in gaat, in plaats van in 2030. Het laat ook zien dat de nut en noodzaak van het klimaatbeleid veel breder gedragen wordt. De Europese Unie behoort samen met China, de Verenigde Staten, India en Rusland tot de grote spelers in het bestrijden van de klimaatcrisis.
Een belangrijke kanttekening is dat een trapsgewijze versnelling politiek goed werkt. Echter op het gebied van techniek zijn de laatste kilo’s CO2 het lastigst en duurst om te elimineren. Naar een werkelijk CO2‑neutrale Europese Unie vergt meer dan geïsoleerde gebouwen, zuinige auto’s, zonnepanelen en windmolens. Hiervoor is een systematische transitie nodig. We moeten sneller naar fossielvrije energie, circulaire economie en geëlektrificeerde sectoren.
Bronnen:
https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/indicators/greenhouse-gas-emission-trends-6/assessment-3