Nederland zit midden in de energietransitie. We zijn het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas aan het uitfaseren wat vaak betekent dat het wordt vervangen door elektra. Tegelijkertijd wordt elektriciteit steeds duurzamer opgewekt. Maar heel Nederland (gebouwen, transport, industrie etc.) elektrificeren met duurzame stroom betekent ook dat we stroom moeten opslaan om pieken en dalen in de vraag en het aanbod op te vangen. Vooral voor de korte termijnsopslag worden vaak batterijen voor voorgesteld.
Maar de milieu- en sociale impact van de productie van batterijen is erg groot. Lithium komt voornamelijk uit Zuid-Amerika waar de productie grote milieuschade aanbrengt en Kobalt komt vooral uit de Democratische Republiek Congo waar op grote schaal mensenrechten worden geschonden bij de ontginning. Daarnaast zijn de materialen in batterijen niet hernieuwbaar. Genoeg reden om van ze af te zien zou je denken. Toch worden we alsmaar afhankelijker van batterijen en de alternatieven, zoals biogas, waterkrachtopslag, waterstof en dergelijke. Deze hebben hun eigen bezwaren op het gebied van duurzaamheid, toepasbaarheid en financierbaarheid.
Toch is er ook licht aan de horizon. Het recyclen van batterijen is in een hoog tempo aan het verbeteren. Door recycling hebben we minder nieuwe grondstoffen uit die probleemgebieden nodig en worden batterijen circulair waardoor deze, op termijn, werkelijk duurzaam kunnen worden. Zo past Duesenfeld een recyclingsmethode toe waarbij al 72% van de materialen en alle metalen (waaronder Lithium en Kobalt) in plaats van 32% wat het huidige gemiddelde is. Tevens zijn ze het proces aan het verbeteren waarbij 91% gerecycled kan worden. Daarnaast gebruikt deze fabriek de stroom uit de afgedankte batterijen om ze mee te recyclen!
Bronnen:
https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/hoe-onduurzaam-zijn-batterijen