• Door naar de hoofd inhoud
+31 88 2044500
info@traject.com
  • Home
  • Expertises
  • Projecten
  • Media
  • TRAJECT
    • Over TRAJECT
    • Certificeringen
    • Paris Proof
    • Werken bij
    • Vacatures
    • Contact
  • 361˚ Gezond Gebouw
  • Integrale aanpak
  • 361˚ Gezond Gebied
  • Aan de slag

TRAJECT

361˚ Gezond Gebouw

Header Rechts

  • Home
  • Expertises
  • Projecten
  • Media
  • TRAJECT
    • Over TRAJECT
    • Certificeringen
    • Paris Proof
    • Werken bij
    • Vacatures
    • Contact
361 Gezond Gebied

Overheid

28 juli 2022

Het ontwerpteam van KCAP, Schmidt/Hammer/Lassen Architects, TRAJECT Adviseurs & Managers en Drees&Sommer is als een van de vijf ontwerpteams geselecteerd om deel te nemen aan de tender Nieuwe Centrale Bibliotheek in Rotterdam.

De bibliotheek bestaat ruim 40 jaar en is toe aan vernieuwing. Het gebouw is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de huidige normen. Het ontwerpteam heeft de huidige uitstraling willen behouden en tegelijkertijd het gebouw toekomstbestendig maken door het toegankelijk, duurzaam en groener te maken. De gebruikers en bezoekers moeten hier graag willen verblijven. Thermisch comfort en behaaglijkheid, ruimtelijke beleving, uitzicht en daglichttoetreding zijn essentiële onderdelen voor het welbevinden. Niet alleen het gebouw, ook de omgeving is betrokken bij deze ontwikkeling. Stedelijke ecologie, natuurinclusiviteit en klimaatadaptatie zijn in het plan uitgewerkt.

Duurzame doelen zijn: CO2 neutraliteit bij opwekking en gebruik van energie en substantiële reductie van CO2 uitstoot, veroorzaakt door materiaalgebruik. De ontwerpkeuzen zijn integraal afgewogen op basis van levenscyclus en levensduurkosten (LCA/LCC berekeningen), energieberekeningen en gebouwsimulaties.

TRAJECT is betrokken op het gebied van duurzaamheid en installatieontwerp. Met behulp van parametrische analyses is een optimum gezocht voor gevelontwerp en gebouwindeling. Daarnaast is het energieconcept uitgewerkt, waarbij ruimschoots wordt voldaan aan de BENG norm.

Het resultaat is een divers en actief gebouw met behoud van de huidige kenmerken en waarbij diversiteit en inclusiviteit wordt omarmd.

 

3 maart 2020

Tenderdeelname als adviseur Duurzaamheid, Gezondheid en Energie ten behoeve van deze binnenstedelijke gebiedsontwikkeling voor het consortium bestaande uit ontwikkelaar ABC Nova en architectenbureau UNStudio.

De complexiteit van de opgave vraagt niet alleen (technische) kennis maar ook ervaring in het gebied, gevoel voor bestaande belangen en aansluiting met diverse stakeholders. De bijdrage van TRAJECT in het ontwerp Smakkelaarsveld is een duurzame toegevoegde waarde van de ontwikkeling Smakkelaarsveld voor de stad, meer specifiek het ontwikkelen van toepasbare maatregelen voor de onderdelen Gezondheid en Duurzaamheid.

TRAJECT kan door haar ervaring met WELL en circulariteit uitstekend ESG (Environmental, Sustainability and Governance) ambities samenbrengen in een concreet en haalbaar ontwerp. De aandachtsgebieden vanuit de WELL Community Standard (lucht, water, voeding, licht, fitness, geluid, geest, warmte materialen en gemeenschap) worden leidend in het bedenken van praktische oplossingen en maatregelen voor het vinden van energieconcepten, materiaalgebruik en toepassingen die gezondheid en welzijn bevorderen.

3 maart 2020

Optimalisatie WKO

De warmte- en koude opwekking (WKO) van het gemeentehuis van Eemnes (tevens het kantoor van de BEL-combinatie) heeft sinds de oplevering van het gebouw in 2009 niet optimaal gefunctioneerd. Als gevolg daarvan ontstond jaarlijks een thermische onbalans in de bodem en werd meer warmte aan de bodem onttrokken dan strikt noodzakelijk.

TRAJECT Adviseurs & Managers heeft onderzoek gedaan naar de oorzaken van deze onbalans en volgens de 361° Gezond Gebouw filosofie het bestaande ontwerp aangepast, waarmee de installatie volledig wordt geoptimaliseerd.

Allereerst hebben de specialisten van TRAJECT Adviseurs & Managers door aanpassing van de regeltechnische parameters een stabilisatie van de WKO gerealiseerd, waardoor jaarlijks een thermische balans in de bodem wordt bereikt. Een bijkomend gevolg van deze stabilisatie is een directe besparing van 33% op het theoretische gasgebruik. Bovenop deze stabilisatie is, met een geringe aanvullende investering, een optimalisatie in de installatie uitgevoerd waarmee een totale besparing van maar liefst 66% van het theoretische gasgebruik wordt gerealiseerd.

Na deze optimalisatie van de WKO mag het gemeentehuis van Eemnes worden aangemerkt als een zeer energiezuinig kantoor.

3 maart 2020

Rijksgebouwendienst legt de lat hoog!

Jeroen Schinkel gaat er eens rustig voor zitten; “Kijk…, zo’n gebouw realiseren is met recht een heel complex. Dan heb ik het niet eens zozeer over puur bouwtechnische zaken of het aanpassen van een bestemmingsplan; ook iets betrekkelijks als de communicatie met Zwollenaren, is op zeker moment toch cruciaal voor het behalen van resultaat.”

“Zo ben je als projectmanager als het ware een reisleider die het project stap voor stap meeneemt langs alle betrokken partijen. Daarbij is dit een prestige project van de Rijksoverheid; we kunnen ons dus gewoon geen fouten veroorloven.” Jeroen Schinkel werkt als projectmanager in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Het is een gedeeld leiderschap samen met een projectmanager in vaste dienst van de RGD.
Jeroen Schinkel: “In principe hebben we beide een eigen takenpakket, maar zo nodig kunnen we elkaar prima vervangen.”

In de kijker
De Rijksgebouwendienst legt de lat hoog; architectuur, duurzaamheid, veiligheid en techniek; dit project moet op alle fronten scoren. Dat betekent ook dat talloze belangengroepen kritisch over onze schouder meekijken. Uiteraard de politiek en de rechterlijke macht, maar ook de Zwollenaren zelf. Als projectmanager is dit de ultieme uitdaging. Natuurlijk hebben we als ontwerpteam de leiding over het project, maar tegelijkertijd moeten we open staan voor de uiteenlopende belangen van alle betrokken partijen.

Al midden in de jaren ’80 werd duidelijk dat het huidige pand – een beroemd ontwerp van architect Jo Kruger – op den duur niet meer zou voldoen. Vanaf 1995 werd er structureel aan een nieuwe oplossing gewerkt door architect Gunnar Daan. Dit project liep in 2003 echter vast op bezwaren vanuit de bevolking; men vond het ontwerp te hoog en te opzichtig. Daarna is met architect Rob Hootsmans een nieuw traject ingezet. In het kader van het bestemmingsplan is zijn ontwerp onlangs zonder problemen door de ter visie legging gekomen; een succes voor de hele projectgroep.

Verantwoordelijkheid stimuleren
Nieuw aan het project is ook de contractvorm. Oorspronkelijk was gekozen voor een Publiek Private Samenwerking, maar in dit geval is het ontwerp veel verder uitgewerkt. Onder andere vanwege de technische complexiteit en het draagvlak bij de Zwollenaren. Daarom wordt de aanbesteding een integraal contract voor de bouw en een stuk engineering enerzijds en 10 jaar onderhoud van het complex anderzijds. Dat is op zich redelijk vernieuwend. Zo wordt duidelijk een partner gezocht die medeverantwoordelijk blijft voor de kwaliteit van het gebouw en daarmee de gebruiker structureel ontzorgt.

De verantwoordelijkheid van de expert
Alleen al het opstellen van het pakket van eisen waaraan een aannemer moet kunnen voldoen is een hele klus. De Rijksgebouwendienst wordt immers beschouwd als een professionele opdrachtgever. Mochten er ooit onvolkomenheden in het project naar boven komen, dan is de expert meestal aansprakelijk. De RGD is opdrachtgever en expert tegelijk; zorgvuldigheid en transparantie zijn dus een must.”

Complex complex
Een rechtbank is een ingewikkeld gebouw. Alleen al de verschillende stromen van mensen is een architectonische puzzel. Er zijn leden van het openbaar ministerie, rechters, bezoekers, gedetineerden, advocaten en personeel, die allen vanuit gescheiden ruimtes centraal samen moeten kunnen komen.
Verder is een rechtbank een gebouw met open en gesloten delen. Dat betekent dat er heel veel aandacht wordt besteed aan de brandpreventie en veiligheid; elk detail moet gekeurd en ieder onderdeel moet gecertificeerd worden voordat het kan worden opgenomen. En alsof dat nog niet genoeg is ligt het gebouw ook nog eens direct naast het Isala ziekenhuis, tegen de dijk van de Zwolse stadsgracht. Jeroen Schinkel: “Vanwege het ziekenhuis kunnen we niet heien en ook het Waterschap komt met een heel pakket extra eisen voordat er ook maar een spade de grond in gaat. Kortom, ook bouwtechnisch hebben we te maken met grote uitdagingen.”

Waardevol
Jeroen Schinkel: “We zijn nu bezig met de selectie van aannemers en gaan dit jaar nog starten met de bouw. Ook al zijn we nog lang niet klaar, toch zie je nu al hoe waardevol zo’n project is. Ook voor TRAJECT. Je merkt dat kennis en ervaring groeien, dat die zich verspreidt in onze organisatie en zich weer doet gelden in andere projecten. Met recht een waardevol traject, zo kun je het wel stellen.”

INTEGRALE AANPAKMANAGEMENTDUURZAAMHEIDGEZONDHEIDEXPLOITATIECIRCULARITEITENERGIE & TECHNIEK361° Gezond Gebied

 

INTEGRALE AANPAK

MANAGEMENT

DUURZAAMHEID

GEZONDHEID

EXPLOITATIE

CIRCULARITEIT

ENERGIE & TECHNIEK

361° Gezond Gebied

DISCLAIMER - PRIVACYVERKLARING EN COOKIES - CONTACT

© Copyright 2020 - 2023 TRAJECT · All rights reserved