Positief bouwen aan vermindering van CO₂-uitstoot
Parijs akkoord, Green Deal, Greta Thunberg, verduurzaming en de energietransitie zijn dagelijks in het nieuws, het kan dus niet anders dat Nederland heel druk bezig is met het verminderen van CO₂-uitstoot. Daarnaast heeft de Hoge Raad 20 december uitspraak gedaan in de Urgenda Klimaatzaak; De Nederlandse staat moet een CO₂-reductie van 25% bewerkstelligen in 2020. Maar hoe staat de Nederlandse CO₂ reductie er anno eind 2019 eigenlijk voor en zijn we goed bezig?
Om de doelstellingen uit het klimaatakkoord en de Urgenda klimaatzaak te behalen, zal er vaart gezet moeten worden aan de vermindering van de CO₂-uitstoot. Want op basis van de meest recente gegevens (2018) van de Rijksoverheid stoot Nederland jaarlijks 14,5% minder CO₂ (en equivalenten) uit ten opzichte van 1990. Dit is een flink verschil met de 25% die Urgenda heeft afgedwongen.
Dit terwijl de economie groeit en de vraag naar nieuwbouw van woningen nog steeds uitermate hoog is. De rijksoverheid geeft aan dat om het woningtekort op te lossen er in de periode van 2019-2024 jaarlijks 75.000 woningen moeten worden gerealiseerd. Met de wetenschap dat ieder huishouden jaarlijks ongeveer 8 ton aan CO₂-uitstoot aan (onder andere) energie en vervoer, lijkt een vermindering een steeds groter wordende uitdaging.
De behoefte aan nieuwe woningen lijkt dus haaks te staan op de noodzaak tot vermindering van CO₂-uitstoot, maar dit hoeft niet zo te zijn. Door positief te bouwen kunnen we de negatieve gevolgen van CO₂-uitstoot aanpakken. Positief bouwen is het bouwen zonder CO₂-uitstoot. Positief bouwen is geen drempel die genomen moet worden, maar een (nieuwe) weg met (nieuwe) kansen. Het vergroot de waarde van een gebouw en zorgt ervoor dat we door kunnen blijven groeien zonder geremd te worden door CO₂-uitstoot.
Een onderdeel van positief bouwen is het materiaalgebruik van de bouw. Door het gebruik van circulaire en natuurlijke materialen zoals hout wordt de CO₂-uitstoot verminderd. Ook het gebruik van groen in bijvoorbeeld daken zorgt ervoor dat er actief kan worden bijgedragen aan de vermindering van CO₂-uitstoot. Met positief bouwen gaan we vol goede moed het nieuwe decennium in. Want de grootste bijdrage die wij kunnen leveren, is geen bijdrage aan de CO₂-uitstoot.