Regeneration! Geselecteerd door Ministerie van Maak!
TRAJECT 361° Gezond Gebied en Circular Floating Districts vormen samen het team Regeneration: één van de honderd geselecteerde teams door het Ministerie van Maak.
Stel je voor, dat wij een gebied kunnen invullen met 10.000 klimaatbestendige en circulair gebouwde woningen. Het team Regeneration zet kennis en verbeelding in voor het gebied de Gelderse Poort bij Spijk om tot een gedurfde ruimtelijke oplossing te komen volgens de principes van de Living Building Challenge en 361° Gezond Gebied.
Het geheel aan ruimtelijke oplossingen vormt uiteindelijk de grootste maquette van Nederland ooit en zal vanaf 14 oktober tot 13 november 2022 te zien zijn tijdens de 10e editie van de architectuurtentoonstelling van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.
Expositie Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2022
Alle deelnemers hebben een locatie in Nederland toegewezen gekregen en een Test Kit ontvangen, inclusief een plattegrond van het gebied. Hierin zal de maquette worden gebouwd.
Vanaf 14 oktober worden alle Test Kits tentoongesteld tijdens IABR 2022 inclusief een videotoelichting. De uiteindelijke ontwerpen inclusief de videotoelichting zijn vanaf die datum ook in de online digitale ruimte te zien.
Visie Regeneration!
Het team Regeneration is aan de slag gegaan om het gebied Gelderse Poort te verkennen, om vervolgens tot een duurzame, circulaire en klimaatbestendige visie te komen. Spijk ligt in dit gebied en is het kleinste dorp van de gemeente Rijnwaarden en telt zo’n 730 inwoners. Het dorp wordt als het ware ‘omarmd’ door de grens met Duitsland. Aan de ene kant door de Rijn en aan de noordkant door de Oude Rijnstrang ‘de Wild’. Ten oosten van het dorp loopt de Oude Kleefse Postweg (Spyker Weg) waar de mensen met oneven huisnummers in Nederland wonen en de huizen aan de overkant tot Duits grondgebied behoren.
Het is een behoorlijke opgave om dit landelijke, glooiende gebied met de opgave van 10.000 woningen in te richten. Hiervoor is de Living Building Challenge uitermate geschikt. Het wordt een gebied waar het prettig en gezond is om te wonen, te werken en te recreëren.
Er wordt gewerkt aan de hand van duurzaamheidsthema’s, zoals: water, energie, bereikbaarheid, natuurlijke energiebronnen, zelfvoorzienendheid, natuur, flora en fauna, werkgelegenheid.
De architecten van Circular Floating Districts, Willem Jan Landman en Michiel Zwart en de experts van TRAJECT 361° Gezond Gebied hebben hun kennis gebundeld en vormen samen een enthousiast team om tot een fantastisch resultaat te komen.
Over het Ministerie van Maak
Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft aangekondigd dat er 1 miljoen woningen tot 2030 gebouwd moeten worden. Het Ministerie van Maak heeft ontwerpers opgeroepen om kennis en verbeeldingskracht in te zetten om een bijdrage te leveren aan de radicale verbouwing van Nederland en concrete oplossingen te bieden voor het woningtekort, de energietransitie en de gevolgen van klimaatverandering. Uit de 130 inzendingen zijn 100 teams geselecteerd. ZUS, MANN en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam richtten op 16 juni 2022 het Ministerie van Maak op, één ministerie dat vooruitdenkt, plant, bouwt en zo de benodigde 1 miljoen extra woningen realiseert.