Toekomstbestendige gebiedsontwikkeling in de praktijk: “Bouwen binnen de planetaire grenzen”
Dit is het thema op 20 september van Cirkelstad Arnhem-Nijmegen, hét platform voor koplopers in de circulaire en inclusieve bouwsector. Ditmaal waren de deelnemers o.a. de gemeente Arnhem en Nijmegen, de klimaatburgemeester van Wijchen, woningcorporaties, ontwikkelaars, infra en urban miners en een digitale Urban planner te gast in het duurzame, circulaire en gezonde kantoor van TRAJECT Adviseurs & Managers in Arnhem.
Wytze Kuijper: Het realiseren van toekomstbestendige gebiedsontwikkelingen betekent samenwerken aan een leefbare omgeving. Door elkaar te inspireren, te activeren op projectniveau en te implementeren op organisatieniveau kan een aantrekkelijk, gezond en betaalbare leefomgeving waarin de mens centraal staat worden gerealiseerd. Hiervoor is de Citydeal Circulair en Conceptueel bouwen een belangrijke aanjager geweest, het raamwerk van het Nieuwe Normaal en de doorvertaling naar het Convenant Toekomstbestendig bouwen. Deze initiatieven en programma’s komen nu bij elkaar in de Citydeal Toekomstbestendige gebiedsontwikkeling. De doorontwikkeling van Het Nieuwe Normaal (HNN) voor gebied gaat hier verder aan bijdragen om samen de versnelling naar een circulaire gebouwde omgeving haalbaar en betaalbaar te maken.
Bedrijven in de bouwsector, overheidsorganisaties en veel Nederlanders (burgers) ondervinden proefondervindelijk het belang en de sociale waarde van het realiseren van een duurzame, gezonde leefomgeving. Ondanks de huidige politieke wind zien we het belang om samen de schouders eronder te blijven zetten – ‘bevlogen pragmatisch’ - en juist nu te gaan voor een duurzame toekomst, en bouwen binnen de planetaire grenzen voor iedereen! Belangrijke pijlers zijn klimaatadaptie, milieu-impact, materiaalgebruik, en regeneratief. Dat betekent onder andere dat materialen en producten aan het einde van de levenscyclus worden hergebruikt en gebouwen energie leveren in plaats van gebruiken.
Caren Schipperus, Alex advocaten, roept de markt op om vooral haar rol te pakken. Er is nog geen wetgeving voor circulariteit. Omgevingsdiensten kunnen wel worden geënthousiasmeerd over duurzame plannen, waarbij geoogste materialen worden hergebruikt en biobased materialen worden toegepast met als doel om de milieu-impact te reduceren. In toekomstbestendige gebiedsontwikkelingen is participatie van stakeholders belangrijk, door hen te laten meedenken en hen mee te nemen wordt draagvlak gecreëerd en zullen duurzame projecten beter slagen.
Herbert Smeenk, TRAJECT, geeft enkele aansprekende praktijkvoorbeelden van projecten waar TRAJECT bij betrokken is: Het Dorp in Arnhem, een duurzame en inclusieve wijk waar mensen met en zonder beperking leven in een prettige, duurzame wijk en groene omgeving.
Netcongestie problematiek in Amsterdam, waarbij een visie is opgesteld voor de korte, middellange en lange termijn, waarbij een BENG2 van -53 kan worden behaald!
Regeneratieve en innovatieve projecten zijn toekomstbestendig. Dat kan worden bereikt door passief te ontwerpen, reductie van energiebehoefte, reductie van schoon drinkwater en hergebruik van water met als resultaat een positief effect op de gezondheid van mensen en de leefomgeving.
Papier is gewillig, de praktijk is weerbarstig!
De conclusie die werd gedeeld: ambities worden realistisch als je stap voor stap leert en de lessen en inzichten meeneemt naar je volgende project – zo maken we het samen steeds een beetje mooier en beter. Het kan als je het wilt!
Wil je meer weten over Cirkelstad? Stuur een e-mail naar info@cirkelstad.nl
Wil je meer weten over TRAJECT? Stuur een e-mail naar info@traject.com