• Door naar de hoofd inhoud
+31 88 2044500
info@traject.com
  • Home
  • Expertises
  • Projecten
  • Media
  • TRAJECT
    • Over TRAJECT
    • Certificeringen
    • Paris Proof
    • Werken bij
    • Vacatures
    • Contact
  • 361˚ Gezond Gebouw
  • Integrale aanpak
  • 361˚ Gezond Gebied
  • Aan de slag

TRAJECT

361˚ Gezond Gebouw

Header Rechts

  • Home
  • Expertises
  • Projecten
  • Media
  • TRAJECT
    • Over TRAJECT
    • Certificeringen
    • Paris Proof
    • Werken bij
    • Vacatures
    • Contact
361 Gezond Gebied

Onderwijs

28 juli 2022

Het ontwerpteam van KCAP, Schmidt/Hammer/Lassen Architects, TRAJECT Adviseurs & Managers en Drees&Sommer is als een van de vijf ontwerpteams geselecteerd om deel te nemen aan de tender Nieuwe Centrale Bibliotheek in Rotterdam.

De bibliotheek bestaat ruim 40 jaar en is toe aan vernieuwing. Het gebouw is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de huidige normen. Het ontwerpteam heeft de huidige uitstraling willen behouden en tegelijkertijd het gebouw toekomstbestendig maken door het toegankelijk, duurzaam en groener te maken. De gebruikers en bezoekers moeten hier graag willen verblijven. Thermisch comfort en behaaglijkheid, ruimtelijke beleving, uitzicht en daglichttoetreding zijn essentiële onderdelen voor het welbevinden. Niet alleen het gebouw, ook de omgeving is betrokken bij deze ontwikkeling. Stedelijke ecologie, natuurinclusiviteit en klimaatadaptatie zijn in het plan uitgewerkt.

Duurzame doelen zijn: CO2 neutraliteit bij opwekking en gebruik van energie en substantiële reductie van CO2 uitstoot, veroorzaakt door materiaalgebruik. De ontwerpkeuzen zijn integraal afgewogen op basis van levenscyclus en levensduurkosten (LCA/LCC berekeningen), energieberekeningen en gebouwsimulaties.

TRAJECT is betrokken op het gebied van duurzaamheid en installatieontwerp. Met behulp van parametrische analyses is een optimum gezocht voor gevelontwerp en gebouwindeling. Daarnaast is het energieconcept uitgewerkt, waarbij ruimschoots wordt voldaan aan de BENG norm.

Het resultaat is een divers en actief gebouw met behoud van de huidige kenmerken en waarbij diversiteit en inclusiviteit wordt omarmd.

 

20 juli 2020

Provincie Flevoland is opdrachtgever voor de bouw van het paviljoen Food Forum op Floriade Expo 2022 in Almere.

Deze wereldtuinbouwtentoonstelling heeft als centrale thema: Growing Green Cities. Groene en duurzame oplossingen zijn nodig om steden veilig, gezond en aantrekkelijk te maken en te houden. Onder de naam Food Forum wordt dit de ontmoetingsplek waar deskundigen samenwerken aan het voedselsysteem van morgen. Samen met Aeres Hogeschool en de The Village vormt Food Forum de start van de ‘fysieke’ Flevo Campus, het Flevolandse kenniscentrum voor stedelijke voedselvraagstukken.

Floriade Expo 2022
Tijdens de Floriade maken de bezoekers in Food Forum kennis met Flevoland en haar rol als voedselproducent in het bijzonder. Flevolandse ondernemers, gemeenten en organisaties kunnen zichzelf in de spotlights zetten.

Circulair, duurzaam gebouw
Het paviljoen is ontworpen door architectenbureau DoepelStrijkers en gebaseerd op de principes van Nature Based Building. Strukton Worksphere is verantwoordelijk voor de bouw en de engineering. Het gebouw is in hoge mate circulair, energiezuinig, heeft een gezond binnenklimaat en het regenwater wordt hergebruikt.

TRAJECT voorziet de opdrachtgever van advies over energie, techniek en duurzaamheid. Daarnaast verzorgt TRAJECT het projectmanagement en tijdens de realisatiefase de directievoering.

3 maart 2020

Installatie- en duurzaamheidsadviseur ten behoeve van het herhuisvesten van de afdeling Humane Biologie en Microbiologie van TNO locatie Zeist naar nieuwbouw TNO locatie Leiden.

Op de voormalige TNO-locatie aan de Zernikedreef in Leiden verrijst een nieuw kantoorcomplex van 12.000 m² bvo. In dit gebouw “Gaubius” zullen de TNO afdelingen zich herhuisvesten als ook de afdelingen Humane Biologie en Microbiologie gevestigd worden. In totaal neemt TNO zo’n 11.000 m² in gebruik waarvan 50% laboratorium- en 50% kantoorfunctie. In de planontwikkeling moet nadrukkelijk aandacht geschonken worden aan het bijzondere karakter van de werkzaamheden van TNO en de daaruit voortvloeiende (beveiligings)eisen.

Het werk voor TRAJECT betreft het ontwerpen van de technische installaties van het complex en de laboratoriuminrichting voor TNO. Tot de opdracht behoort ook het uitwerken van de door de lab-deskundige ontworpen laboratoriumomgeving.

De ontwerpwerkzaamheden resulteren in een gecombineerd VO-DO en een (technische) werkomschrijving dat toegepast kan worden om in diverse percelen de uitvoering van de installatietechnische percelen aan te besteden.

3 maart 2020

Het vrijeschoolonderwijs groeit. Mede daardoor voldeed het schoolgebouw niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. De school onderging een transformatie en vrijdag 2 november was het zo ver, de opening van de verbouwde vrijeschool.
Vrijeschool De Vijfster is een levendige basisschool in Apeldoorn, waar meer dan 180 kinderen uit de omgeving volgens het vrijeschool onderwijsconcept les krijgen. Ieder kind heeft van zichzelf bepaalde talenten. De vrijeschool helpt deze te vinden en te ontwikkelen.

Gezonde school
Het schoolgebouw uit 1972 miste een hart, had een slecht binnenklimaat en was niet energiezuinig. Hoog tijd voor een renovatie en wat voor één! Centraal in de renovatie stond het creëren van een hart voor de school, met een nieuw trappenhuis en entree. Ook de kleuterschool is ingrijpend veranderd. De sfeervolle grote lokalen met houten plafonds zijn nu door middel van een grote lichte hal met elkaar verbonden. De hal doet ook dienst als speelzaal voor de kleuters.
Het gebouw is nu fris, open, licht en niet onbelangrijk: gezond. Alle lokalen zijn voorzien van automatische super stille ventilatie met warmteterugwinning en overal kunnen ramen open. Wat verder opvalt is het kleurgebruik door de school heen, ieder lokaal heeft een andere kleur. Onder leiding van ouders en een professional zijn de lokalen gesluierd (bijzondere schildertechniek).

Duurzame school
Naast de toepassing van CO2 gestuurde ventilatie (Frisse Scholen Klasse B) is op diverse plekken de isolatie van gevels, dak en glas verbeterd. De verwarmingsinstallatie is ‘hybride’, waarbij ca. 80% van de warmte wordt geleverd door een warmtepomp (gasloos). Op zeer koude momenten stoken de cv-ketels bij. Verder is de gehele school nu voorzien van LED verlichting, nieuw sanitair en nieuwe vloeren.

Zonnepanelen
Op het dak van de school komen nog zonnepanelen. Hiervan zijn een groot deel voor eigen gebruik. De overige panelen worden via Buurtstroom beschikbaar gesteld, zodat buurtbewoners gebruik kunnen maken van zonne-energie. Buurtstroom is een Apeldoorns initiatief om in de gemeente Apeldoorn collectieve zonnedaken te realiseren.

Het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang zijn tijdens de renovatie in gebruik gebleven. Veiligheid op de bouwplaats en duidelijke afspraken tussen de verschillende partijen waren hierdoor extra belangrijk.
TRAJECT was tijdens dit project verantwoordelijk voor de Total Engineering. Dit houdt in dat alle advieswerkzaamheden onder leiding van TRAJECT zijn uitgevoerd. Denk hierbij aan de begeleiding van de organisatie, projectmanagement, duurzaamheidsadvies, installatieadvies en begeleiding van de verhuizing naar de tijdelijke locatie en de verhuizing terug naar de verbouwde school.

3 maart 2020

Eén van de beste schoolgebouwen van Nederland is een feit! In opdracht van STIP Openbaar Basisonderwijs Hilversum heeft TRAJECT het projectmanagement, installatie- en duurzaamheidsadvies, ontwerp (i.s.m. Mies Architectuur en Donker Groen) en de uitvoering begeleid.

In 2016 is gestart aan de nieuwbouw van de Sterrenschool omdat het oude gebouw niet meer voldeed. Samen met STIP Hilversum vonden wij dat het nieuwe gebouw moest behoren tot één van de beste van het land. Zo’n school heeft vrijwel geen energie nodig, is super gezond voor de leerlingen en omgeving, bevordert het leren en heeft minimale impact op het milieu. Deze ambities van STIP hebben de projectmanagers en adviseurs van TRAJECT weten te vertalen in een duurzaam, gezond, aardgasloos en in hoge mate circulair gebouw met energielabel A+++, binen planning en budget!

Innovatief onderwijs
In de Sterrenschool zijn, naast het vernieuwende schoolconcept, diverse innovatieve en uitdagende oplossingen gekozen. Zo is de gymzaal geschikt voor het bewegingsonderwijs van 2020, met onder andere een interactieve wand en de nieuwste gymtoestellen, waarmee talloze nieuwe uitdagende lessen gegeven kunnen worden. In de school is ook een kinderdagverblijf gevestigd en is een ruimte voor 2e-lijns zorg. Alle voorzieningen zijn in het gebouw aanwezig voor een integrale benadering van onderwijs en zorg voor kinderen. Het plein is ingericht als uitdagende en leerzame natuurlijke omgeving voor jong en oud, en is voorzien van een moestuin. Op het gebouw is een heus buitenlokaal aanwezig waar, als het weer dat toelaat, les gegeven kan worden. Vanaf de eerste verdieping glijden de kinderen in de pauze zo naar het plein met de vaste glijbaan.

Gezondheid
Vanuit de wetenschap dat het gebouw veel invloed heeft op de leerprestaties en gezondheid van kinderen, is de Sterrenschool ontworpen als gezond gebouw. Het gebouw voldoet minimaal aan de eisen van Frisse Scholen klasse B, wat onder andere betekent dat er veel wordt geventileerd met gefilterde lucht, er koeling aanwezig is en veel aandacht voor akoestiek. Bijzonder is de LED-verlichting, deze is biodynamisch en kan door het veranderen van kleur en sterkte de concentratie van kinderen verbeteren.

Klimaatadaptatie
Het plein is zo groen mogelijk en zo min mogelijk verhard, wat een positief effect heeft op het stedelijke opwarmingseffect. Het regenwater dat op het gebouw en terrein valt wordt onder het plein geïnfiltreerd en opgeslagen. Zo wordt droogte in de omgeving verminderd en blijft regenwater uit het riool.

Circulariteit en duurzaamheid
het oude gebouw is niet gesloopt maar gedemonteerd. De vrijkomende materialen zijn deels hergebruikt en voor de rest gerecycled. Zo zijn de kozijnen verzaagd tot nieuwe kozijnstijlen, de reststukken gebruikt in houten vloeren en ook de balken zijn rechtstreeks hergebruikt. De oude vensterbanken hebben in het nieuwe gebouw zelfs een nieuw doel gekregen als plinten. Het gehele terrein is ook circulair, alle verharding is namelijk hergebruikt, grotendeels zelfs rechtstreeks van het oude plein.

Het schoolmeubilair is ook volledig circulair en gemaakt van oude schoolmeubels en delen van bureau’s. Zo komen de tafelbladen uit een kantoor van ABN Amroen zijn ook de garderobekasten gemaakt van oude bureau’s.
De overige materialen zijn zo gekozen dat deze waar mogelijk demontabel zij en een zo laag mogleijke milieu-impact hebben. Zo is de gevel van hout (binnen en deels buiten), zijn cradle2cradle bakstenen gebruikt en is alleen gebruik gemaakt van FSC hout.

Installatie
Het gebouw wordt met warmtepompen die energie halen uit de buitenlucht verwarmd en het warm water voor de douches wordt opgewekt door de zon via zonneboilers. De energie voor het gebouw en de warmtepompen wordt opgewekt met zonne-energie. De verlichting en ventilatie zijn ‘slim’ en per lokaal bedienbaar. Zo kan de leerkracht invloed op de temperatuur, de lucht en het licht uitoefenen.

TRAJECT kijkt met trots terug op een geslaagd project en een goede samenwerking met opdrachtgever STIP Hilversum, de Gemeente Hilversum, Aannemingsmaatschappij Friso i.s.m. Wouda Installatietechniek, Mies Architectuur en DonkerGroen.

3 maart 2020

In het in ontwikkeling zijnde NDSM gebied, pal naast Het Kraanspoor, wordt het NieuwDok gerealiseerd. Een 19.000 m2 tellend gebouw met op de begane grond de mbo-school ROC TOP en op de 5 verdiepingen ca. 380 permanente studentenwoningen.

ROC TOP biedt uitdagend kleinschalig mbo-onderwijs dat jongeren goed voorbereidt op het bedrijfsleven of een vervolgstudie. De organisatie heeft in totaal negen locaties in Amsterdam en Almere waar ruim 5.000 studenten deelnemen aan zestig verschillende opleidingen.

TRAJECT begeleid voor ROC TOP de installatietechnische inpassing ten behoeve van de onderwijsfunctie, bestaande uit het ontwerpen, uitwerken en aanbesteden van de installaties en tevens het verzorgen van de aanvraag gebruiksmelding en het begeleiden van de uitvoering. TRAJECT werkt hierin samen met BBTH Bouwkundig Adviesbureau, welke de bouwkundige inpassing begeleid.

  • Ga naar pagina 1
  • Ga naar pagina 2
  • Ga naar Volgende pagina »
INTEGRALE AANPAKMANAGEMENTDUURZAAMHEIDGEZONDHEIDEXPLOITATIECIRCULARITEITENERGIE & TECHNIEK361° Gezond Gebied

 

INTEGRALE AANPAK

MANAGEMENT

DUURZAAMHEID

GEZONDHEID

EXPLOITATIE

CIRCULARITEIT

ENERGIE & TECHNIEK

361° Gezond Gebied

DISCLAIMER - PRIVACYVERKLARING EN COOKIES - CONTACT

© Copyright 2020 - 2023 TRAJECT · All rights reserved